Dapper. bezorgt pakketten Echt Texels lamsvlees bij je thuis, in heel Nederland! Bestel, en proef het beste lamsvlees dat je ooit hebt gegeten. De nasmaak is ook dik in orde, want je verricht een duurzame daad met je actie. Van het lam wordt namelijk niets verspild. En door het kopen van een pakket draag je ook nog eens bij aan het landschap waarin de dieren opgroeien. Mooi en absoluut nodig, want het gebied is kwetsbaar.

Van kop tot kont: vierkantsverwaarding
De lammeren zijn geboren, gespeend en getogen op het eiland. Slagerij Boschma, gevestigd op een steenworp afstand van de deelnemende boerderijen, verzorgt het slachten. Vervolgens verwerkt en verpakt Slagerij Goënga in Den Hoorn het vlees voor Dapper. De lammeren worden van kop tot kont verkocht, ook wel aangeduid met de term ‘vierkantsverwaarding’. Slager Hans legt graag uit wat dat inhoudt: ‘Een lam bestaat uit vier kwartieren (tweemaal voorvoet en achtervoet) plus het vijfde kwartier, (zoals huid, kop, staart, botten, tong, lever, nieren, hart). Hoe optimaler het dier verwaard wordt, hoe duurzamer het is. In een lamsvleespakket vind je dus niet alleen de lamskoteletten of lamsbiefstuk, maar ook stoofvlees, lamsworst en lamsburgers’.

Slager Hans in Slagerij Goënga in Den Hoorn

Kwaliteit
De lat ligt hoog. ‘Er zijn drie factoren die voor het grootste deel de kwaliteit bepalen,’ stelt Hans:  ‘de ouders, de voeding en de korte lijnen. Het maakt voor de kleur en de smaak van het vlees veel uit of een beest in de duinen of op grasland heeft gelopen. Ook de korte afstand van de wei naar de slagerij telt mee. De dieren hebben zo min mogelijk stress, wat natuurlijk beter is voor het dierenwelzijn. Maar het komt ook ten goede van het besterven en de houdbaarheid. Dat vertaalt zich naar een malser stukje vlees.’

Van de wei naar het bord
Hans kan een lam volgen ‘van de wei tot op het bord’: ‘Het lam blijft aan de hand van het oornummer traceerbaar. Die informatie kun je op de verpakking van het vlees terugvinden.’
Slagerij Goënga neemt ook de verzending van de pakketten voor haar rekening, Ze hebben hier veel ervaring mee. Aan alles is gedacht. Van een duurzame eco-coolbox met papieren vulling voor het transport, tot herbruikbare geltex icepacks om het vlees onder de 7 °C te houden. Wacht niet met bestellen, dan kun je binnenkort genieten van een heerlijk Texels lamsstoofpotje!

Tekst en foto’s door Mieke de Vries – www.texelscontent.nl

83 Comments

Leave a Reply