Haver wordt steeds populairder. Het is een superfood voor mens en dier en daarnaast is het goed gewas om de bodemkwaliteit te verbeteren. Hoe mooi is het als de consument kan genieten van heerlijke haverproducten en je daarmee ook bijdraagt aan het Texelse landschap?! Berdet van Kraats, nieuw als stagiaire bij Dapper., gaat onderzoeken hoe haverproducten op Texel gemaakt kunnen worden.

Een nieuw teamlid rijker
Berdet zit in het laatste jaar van haar master Food Technology aan de Wageningen University. De laatste stap om te kunnen slagen is het uitvoeren van de eindstage. Ze koos voor Dapper! Berdet: ‘ik heb ontzettend veel zin om me in te zetten voor deze bijzondere onderneming. Dapper. spreekt me aan omdat het een kleinschalige onderneming is met een grootse visie. Door in te zetten op bedrijfsvoering waarbij landbouw hand in hand gaat met de natuur, wordt er ook aan de lange termijn gedacht in plaats van enkel te focussen op de opbrengst op korte termijn. Daarnaast ben ik erg ge├»nteresseerd in duurzame voedseloplossingen en groot voorstander van lokale voedselvoorziening en korte ketens. Om die redenen was mijn interesse direct gewekt in de stageopdracht van Dapper. en gelukkig was de klik wederzijds!’

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is WhatsApp-Image-2021-06-04-at-14.35.38-1024x768.jpeg
Berdet tussen de jonge haverplantjes van Klaas en Kees Lap

Onderzoek naar haver
Berdet is de komende vijf maanden actief bij Dapper. De focus ligt op de mogelijkheden voor het opzetten van een lokaal productieproces van haverproducten. Een mooie uitdaging om een nieuw Texelse product te ontwikkelen waarbij niet alleen de grondstoffen van Texel komen, maar ook het productieproces hier plaatsvindt.

Succes Berdet!