Met het winterpakket van Dapper. geniet je van zelfgemaakte Texelse erwtensoep én draag je bij aan het landschap van Texel. En niet zonder extra’s. In het winterpakket vind je ook het TX robuust brood van Bakker Timmer en een heerlijke pot mosterd van Mosterdmakerij Texel.

Waarom erwten(soep)
Dapper. wil kringlooplandbouw en natuurinclusief boeren op Texel stimuleren. Dat betekent meer gebruik maken van eigen grondstoffen, minder import en zorgen voor het Texelse landschap. De groene erwten passen daar perfect in. Ze versterken de bodemkwaliteit, binden stikstof uit de lucht en voeden het land en zijn een lokaal krachtvoervervanger voor schapen.

Maak zelf je erwtensoep met een recept van sterrenchef Jef Schuur

Biodiversiteit door erwten
De akkerbouwer heeft elk jaar een strak bouwplan. Daarin staat waar en welke gewassen hij teelt. Een gewas verbouw je bijna nooit vaker dan één jaar op hetzelfde stuk grond. Dan gaat de kwaliteit van de grond achteruit en weet het ongedierte het gewas sneller te vinden. Noodzaak dus om een groot assortiment van gewassen te telen zodat de akkerbouwer de biodiversiteit van zijn land en daarmee het landschap vergroot. Die mogelijkheid bieden de groene erwten. Maar dat is niet de enige reden. Erwten zijn een vlinderbloemige en kunnen stikstof binden uit de lucht en omzetten in eiwitten. Ook verrijken de erwten het stikstofgehalte in de bodem en dat zorgt er voor dat de bodem minder bemest hoeft te worden. 

Smullende schapen
Naast de verrijking voor het landschap en de bodem is er nog een andere reden dat Dapper. kiest voor producten van groene erwten. Net als mensen smullen ook schapen graag van deze groene peulvruchten. Door het hoge eiwitgehalte zijn de erwten een perfect lokaal krachtig voer voor de schapen van Jan-Willem Bakker van Schapenboerderij De Waddel. Zo hoeft er minder krachtvoer van ver weg te komen.

Texelse schapen van Jan-Willem genieten van een mengsel erwten, gras en kruiden

En dat natuur-inclusieve dan?
Daar zorgen de gebroeders Klaas en Kees lap voor. Wie op Texel is geweest kan de bloemstroken aan de akkerranden vlakbij Den Hoorn niet ontgaan zijn. Naast een prachtig gezicht vergroten ze de biodiversiteit en verbeteren de leefbaarheid voor insecten en vogels. Dit betekent een mooier Texels landschap, een gezonde bodem en de insecten en vogels zijn natuurlijke vijanden van ongedierte in de gewassen. Win, win, win!

De boer verdient meer dan de pluim
Of eigenlijk de boeren in dit geval. Klaas en Kees Lap telen de erwten op hun akkerbouwbedrijf De Hemmer nabij Den Hoorn. Op de 120 hectare verbouwen de broers naast de groene erwten nog vele soorten gewassen zoals graansoorten en pootaardappelen. Door het gebruik van bloemenranden en een uitgebreid bouwplan houden ze zoveel als mogelijk rekening met het landschap en alles wat er leeft. Ben je nieuwsgierig? Kom naar de Hemmerweg en koop de seizoensproducten van BoerLap uit hun een eigen schuurtje. 

100 Comments

Leave a Reply