‘Klopt dat wel?’ was de vraag van een oplettende klant. Hij merkte op dat Dapper in februari en maart nog lamsvleespakketten verkoopt. Een terechte vraag! Het lamsvlees dat nu verkocht wordt, komt van ‘overblijvers’. Deze lammeren hebben wat meer de tijd gekregen om uit te groeien. Koop je nu een lamsvleespakket, dan draag je niet alleen bij aan het Texelse landschap, maar ook aan verwaarding van de oudere lammeren. Ouder, maar zeker niet minder lekker!

Een schaap is een druk dier en maakt het leven van een schapenboer zeker niet saai. Naast drukke bezigheden als grazen, af en toe verhuizen en voor hun lammetjes zorgen, hebben de schapen zich te houden aan hun natuurlijke seizoenen. De dappere schapenboeren Jan-Willem Bakker en Arjen Boerhorst hebben veel respect voor het natuurlijke ritme van hun schapen. Van oktober tot en met december wordt de ooi bronstig en is actief op zoek naar een mannelijk metgezel. Boeren noemen dit ook wel de dektijd.

Vanaf oktober tot december is het dektijd en gaat de ram aan het werk.

Vijf maanden min vijf dagen later begint de lammerij. Tussen februari en april worden er duizenden lammeren geboren op Texel en kan je er als Tesselaar of toerist niet omheen. Ze groeien heerlijk buiten op samen met hun soortgenoten. Vanaf juni worden de eerste lammeren vakkundig en met respect geslacht door slachterij Cor Boschma. Ze hebben dan minimaal 100 dagen in de Texelse wei gelopen.

Dapper lammeren krijgen alle tijd om op te groeien in het prachtige landschap van Texel.

Als we even rekenen, hoe kan het dat Dapper in februari en maart nog steeds lamsvleespakketten verkoopt? Dat komt omdat het dier tot zijn eerste verjaardag een lam genoemd mag worden. Een lam geboren in april kan het jaar erop in maart dus nog geslacht en verkocht worden als lamsvlees. Deze lammeren zijn vaak wat kleiner dan gemiddeld geboren en hebben ze extra tijd gehad om uit te groeien. Zo hoeven we geen lammeren ‘weg te gooien’.

‘En de smaak, veranderd die dan ook niet’ vroeg de oplettende klant? Dat klopt helemaal. Het vlees van een ouder lam is meer uitgesproken, maar zeker niet minder lekker. Koop je in deze periode een Dapper.lamsvleespakket dan draag je dus niet alleen bij aan het Texelse landschap, maar ook aan de verwaarding van oudere lammeren.

Het Dapper.lamsvleespakket

Leave a Reply